Afrikansk Dvärgsjusovare

 /img_20170511_144525.jpg

Utseende

Sjusovare blir mellan 10-13 centimeter långa som den yviga svansen utgör ungefär hälften av och väger ungefär 30 gram. De ser ut ungefär som blandningar mellan ekorrar och chinchillor och har en brågrunaktig päls med vit mage och vissa har olika svarta tecken i ansiktet.

Beteende

Sjusovare ligger i det vilda i dvala från september/november till maj/juni. De är nattaktiva och har flera olika ljud. De bor vilt i kolonier om cirka 10 djur och ska bo minst två och två i fångenskap då det lätt blir stressade och uttråkade som ensamdjur. Det bästa är att ha fler honor än hanar i gruppen, men om man inte vill ha ungar så bör man hålla endast djur av samma kön i samma bur. Sjusovare är väldigt lekfulla och aktiva och älskar att klättra.

/img_20170511_144647.jpg

Utfodring

I det vilda lever sjusovare på bla frön, bark, pollen, nektar, frukt, nötter, svamp, ägg och insekter. I fångenskap är det idealiska fodret en fröblandning för fåglar och färsk frukt flera gånger i veckan. Utöver det behövs protein, speciellt för avelshonor och ungar. Det fixas med gråsuggor, syrsor, kackerlackor, gräshoppor eller mjölmask. Även ägg eller torrfoder för hund och katt kan vara bra att ge ibland. Att undvika är bla rabarber, isbergssallad, kål, spenat, avokado och citrusfrukter samt kärnor ur plommon, persikor och körsbär.

Fortplantning

I naturen får honorna två kullar per år, en på våren och en på hösten. I fångenskap förökar de sig hela året men mest under sommaren. Honan är dräktig i ca 30 dagar och föder sedan 1-11 ungar (oftast 4-6) som hon sedan diar i en månad, och när de är 5-6 veckor är det är dags att sära på könen för att undvika inavel. Hos hanar är avståndet mellan anal och könsöppning längre än hos honorna, och på vuxna djur ser man lätt skillnad eftersom hanens bakkropp är avsmalnande och honans rund.

/img_20170511_143018.jpg