Guldfasan

pict0013.jpg

Guldfasan (Chrysolophus pictus) är en ursprungligen västkinesisk hönsfågel. Den färggranna hanen är cirka 90–105 centimeter lång, varav två tredjedelar utgörs av stjärten. Honan påminner om den vanliga fasanhonan, men har en mörkare fjäderdräkt, är lite smäckrare och har en förhållandevis längre stjärt, som utgör ungefär halva fågelns längd på cirka 60–80 centimeter. Guldfasanen äter frön, blad och smådjur.

pict0014.jpg