Nandu, Chiletinamo

Nanduer (Rheidae) är en familj fåglar som tidigare placerades i ordningen strutsfåglar men som idag placeras i den egna ordningen nandufåglar. Familjen omfattar det enda släktet Rhea som i sin tur består av två arter. Nanduerna är stora flygoförmögna fåglar som lever i Sydamerika.

/fb_img_1481048726298.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hanarna uppvaktar mellan två och tolv honor. Efter parningen bygger hanen ett bo, i vilket alla honorna lägger sina ägg. Det är hanen som ruvar de mellan tio och sextio äggen och ungarna kläcks efter 36 dygn. Medan hanen ruvar, ger sig honorna av, och kan para sig med andra hanar. Under den tid som hanen tar hand om ungarna anfaller han den som närmar sig, om det så är en människa eller en nandu-hona.

Nanduerna är allätare och lever i öppna gräsbiotoper. De föredrar storbladiga plantor, men de äter också frön, rötter, frukt, insekter och smådjur.

Chiletinamo

 /250px-nothoproctacoquimbicakeulemans.jpg

 /0a9269721fca3540c27303ef641cd871.jpg

Chiletinamo (Nothoprocta perdicaria) är enfågel i familjen tinamoer inom ordningen tinamofåglar. Iucn kategoriserar arten som livskraftig.

Chiletinamo delas in i två underarter:

  • Nothoprocta perdicaria perdicaria – förekommer i halvtorra gräsmarker i norra och centrala Chile, från Atacama till Nuble
  • Nothoprocta perdicaria sanborni – förekommer i södra och centrala Chile, från Maule till Llanquihue och angränsande delar av Argentina.